Souvenirs en schatten van Oostvoorne

De Pronkkast

Een prominente plek in de Oudheidkamer van Oostvoorne heeft onze “Pronkkast”. Deze kast stond vroeger in de Burgemeesterskamer van het oude Gemeentehuis. Tijdens dit seizoen laten wij u enkele souvenirs en relatiegeschenken zien die door de plaatselijke middenstand geschonken werden aan hun klanten.

Daarnaast zijn er enkele schilderijen te bewonderen die gemaakt door de Oostvoornse kunstenaars Roel Hijbeek en Ed van der Hoek.

De Burcht in de Middeleeuwen

Jan Willem Oudwater heeft een vitrine ingericht die een goed beeld geeft van wat je op en rondom de Burcht van Oostvoorne tegen kunt komen. Hij is lid van de Huurlingen van Voorne, een groep enthousiaste mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het leven in de Middeleeuwen. Zij trekken langs kampementen en slagvelden in Nederland en België. Er wordt geprobeerd een zo realistisch beeld weer te geven van het kampleven van de 15e eeuw

Voorwerpen waar de bewoners zich mee zouden vermaken, zoals een replica van een Buidelboek. Een boek was in de Middeleeuwen niet voor iedereen weggelegd, maar slechts voor de rijke adel. Het maken en schrijven van een boek was allemaal handwerk en men deed daar dan wel een jaar over voordat het gereed was.

Tevens zien we enkele bodemvondsten gedaan in Oostvoorne en Leiden die de 15e en de 16e eeuw beslaan.

Verder het alom bekende Zwaard maar nu met een Beukelaar. Een schildje dat naast verdediging ook voor een aanval gebruikt kon worden.

De Strijdvlegel was een boerenwapen, de Dorsvlegel werd voorzien van een stalen bal.

De aardewerken potjes werden gebruikt om kruiden en zalfjes in te bewaren. De deksel was van linnen en bijenwas.

De Fibula is van alle lagen van de bevolking want iedereen zou zijn of haar mantel dicht willen spelden op een koude winderige dag.