Slagers en poeliers van Oostvoorne

De huisslachter

Ongeveer 100 jaar geleden waren er nog geen slagerijen in Oostvoorne. De meeste Duinbewoners en sommige Dorpsbewoners hadden een varken en enkele kippen rond hun huis lopen die bestemd waren voor de huisslacht.

Een Oostvoornse huisslachter was Dirk Assenberg. Aan de Voorstraat (nu Burg. Letteweg) had hij een kleine slagerswinkel en achter de winkel een slachtplaats.

Meestal werd er in de herfst geslacht door een huisslachter die ’s morgens rond 4 uur langskwam om het varken te slachten en te verwerken. In één dag was het varken geslacht, verwerkt tot allerlei soorten vlees dat werd ingezouten en ingemaakt, zodat men een goede voorraad voor de winter had. Aan het eind van zo’n dag werd er een borreltje op gedronken! Ook de buren konden er vaak van meeprofiteren.

Begin 1900 kwamen de slagerijen. In Oostvoorne waren tot het jaar 2000 ongeveer 3 slagers in Oostvoorne. 

  • Familie van Beelen aan de Voorweg en aan het Dorpsplein;
  • Slagerij Theodorus (Dik) Rood aan de Burg. Letteweg;
  • Slagerij Rhijn Broesterhuizen; eerst aan de Noordweg en later aan de Stationsweg.

De Poelier

Aan de Achterweg (nu van der Meerweg 34) koopt in 1924 Krijn Torreman (1891-1979) een perceel grond van de NV Voorne’s Duin en bouwt er een woning met schuren om zijn bedrijf te realiseren. Krijn is koopman van pluimveegedierte en eierhandelaar. Samen met zijn vrouw Lena van de Polder (1894 – 1988) en hun 6 kinderen wonen ze er tot 1954. 

Dan gaat hun 2e zoon Freek Torreman (1917-2002) er wonen en zet het bedrijf van zijn vader voort; samen met zijn vrouw Adri van Marion en hun 2 zoons. 

In 1968 wordt er een winkelruimte aan het woonhuis gebouwd en in 1969 wordt de Poelierszaak officieel geopend door Krijn Torreman. In 1987 sluit de winkel en wordt verkocht.