De Verdwenen Kruidenier    

Een veel voorkomend beroep van vroeger is het beroep van Kruidenier of ook wel Grutter genoemd. In die tijd woonde de eigenaar achter of boven de winkel. Als de winkeldeur open ging klonk er een belletje en wist de winkelier dat er een klant was. Vaak hielp het hele gezin mee in de winkel.

Begin 1900 tot begin jaren ´80 waren er in Oostvoorne ongeveer 9 kruidenierswinkeltjes, allemaal verspreid over het dorp. Tegenwoordig 2 Supermarkten!

Vaak had de kruidenierswinkel de naam van de eigenaar, zoals hier in het dorp Winkel van de Familie Moree aan de Voorweg of “Levensmiddelenbedrijf van Rij” aan de Hoflaan. Vele jaren later sloot men zich als kruidenierswinkel aan bij een Coöperatie: zoals Spar of de Enkabe (Nederlandse Kruideniers Bond) of Meermarkt of Sperwer.

Was de kruidenier eerst een ‘Bedieningszaak’, eind jaren ´50 werd het een ‘Zelfbedieningszaak’. Boodschappen doen met een mandje.

Begin jaren 80 kwamen de grootwinkelbedrijven en werd het moeilijk voor de nog overgebleven kleine kruideniers om te overleven. Het beroep van Kruidenier bestaat niet meer, men spreekt tegenwoordig over Supermarktmanager.