Burgemeesters van Oostvoorne en Rockanje

Vanaf augustus 2022 is er in de Oudheidkamer Oostvoorne een extra tentoonstelling gerealiseerd over de Burgemeesters van de Gemeente Oostvoorne/Tinte en de Gemeente Rockanje.

Een Burgemeester is een bestuursfunctionaris op gemeentelijk niveau, die samen met het College van Wethouders (B&W) de beslissingen nemen over allerhande zaken die er in een dorp of stad voorkomen. Vooral lang geleden genoot een burgemeester veel aanzien bij de bevolking; hij werd niet voor niets “de Burgervader” genoemd!

Burgemeesters van Oostvoorne

Rond 1817 was Nicolaas Joannes Cornelis Lette de allereerste Burgemeester van Oostvoorne. Men noemde het toen Schout of Ambachtsheer.  Later werd zijn zoon George Frederik Lette ook Burgemeester van Oostvoorne. Ook zijn kleinzoon Nicolaas Joannes Cornelis Sebastiaan Hendrik Lette bekleedde van 1887 tot 1919 het ambt van Burgemeester van Oostvoorne en Tinte. Voor hem werd in 1920 een monument geplaatst op het Dorpsplein, wat later verhuisde naar ´t Waaltje. Tevens is er een weg naar hem vernoemd.

N.J.C.S.H. Lette

In totaal waren er in de Gemeente Oostvoorne tot 1979 veertien Burgemeesters. Opvallend is dat het allemaal mannen waren. 

In 1954 kwam Burgemeester Wim Sprenger vanuit de gemeente Geervliet naar Oostvoorne en bleef tot 1968 met zijn gezin in Oostvoorne wonen. Mevr. Sien Sprenger was zeer actief in het sociale en culturele leven van en voor de Oostvoornaars. Zij was oprichters van de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen in Oostvoorne. Zette zich in voor de ouderen in het dorp en organiseerde vele gezellige middagen voor jong en oud.

In 1968 wordt hij opgevolgd door Abraham Bolwidt, hij was gemeente-secretaris van Oostvoorne tot 1979 blijft hij burgemeester. Naar hem is een straat vernoemd en er is bij zijn afscheid een herdenkingspomp geschonken, deze staat aan de Bolwidtweg!

1968 Installatie Burgemeester Bolwidt
1954 installatie Burgemeester Sprenger
Gemeentehuis Oostvoorne 1973

Burgemeesters van Rockanje

De allereerste Burgemeester van Rockanje was rond 1825 Benjamin Marius Vlielander Hein. Tevens was hij ook Schout en Secretaris van Zuidland. In 1886 wordt zijn zoon Johan Wilhelm Vlielander Hein Burgemeester van Rockanje. Beiden liggen begraven in het Familiegraf op de Begraafplaats “Maria Rust”  in Rockanje. Naar Johan Vlielander Hein is een straat vernoemd.

Benjamin Vlielander Hein
Johan Wilhelm Vlielander Hein

Vanaf die tijd tot 1979 waren er in Rockanje 10 Burgemeesters ook hier waren het allemaal mannen.

Gemeenteraad Rockanje met in het midden Burgemeester Frederik Rambonnet 1920
1939 Opening nieuwe gemeentehuis Rockanje door Burgemeester Zeeman

In 1951 ontvangt Burgemeester Haak Koningin Juliana op het gemeentehuis van Rockanje.

Een opmerkelijke gebeurtenis was er in het jaar 1957. Burgemeester Hermanus Everhardus Haak was met zijn fiets ten val gekomen en een week later in Rotterdam overleden. Zijn ambtsperiode was van 1948 tot 1957.

Gemeentehuis of zoals de meeste Rockanjenaren zeggen Raadhuis 1979

Gemeente Westvoorne

In 1980 was er een gemeentelijke herindeling en werden de dorpen Oostvoorne/Tinte en Rockanje samengevoegd tot de gemeente Westvoorne.

De eerste burgemeester van Westvoorne was Jan Hoffmann. Tot heden zijn er 5 Burgemeesters geweest en opvallend er kwam in 1986 een vrouwelijke Burgemeester nl. Inge van Assen. 

Momenteel zijn er weer gemeentelijke herindelingen in voorbereiding en zullen vanaf januari 2023 de 3 gemeenten Brielle – Westvoorne – Hellevoetsluis fuseren tot één gemeente: VOORNE AAN ZEE

Voor de Oudheidkamer was dit een aanleiding om even stil te staan bij de geschiedenis van beide dorpen, bekeken vanuit de belangrijkste mensen die een dorp rijk is. “ De Burgemeester”. Wat doet hij/zij zoal en waarom is hij/zij belangrijk? Dat hebben we geprobeerd in foto`s en krantenartikelen uit te beelden. Tevens worden er korte filmfragmenten vertoont van 2 burgemeesters uit Oostvoorne.