De Verzetshelden van Oostvoorne
De oudheidkamer Oostvoorne heeft het thema “75 jaar Vrijheid” proberen uit te beelden in de vorm van “de Verzetshelden van Oostvoorne”. Zij hebben immers er mede voor gezorgd dat velen kinderen en ook volwassenen Wereld Oorlog II hebben overleefd!
Zo was er het echtpaar Frans Braal (1915-2004) en Mies Braal-Biesheuvel (1916-2007) die vluchtelingen naar het vakantiehuis “Ons Buitenhuis” aan de Groeneweg te Oostvoorne brachten. In de winter van 1944-1945 bestond de groep uit 26 vluchtelingen die gevoed, gekleed en verstopt werden. Er waren Joodse mensen, kinderen van ondergedoken verzetsstrijders, een vliegenier; de Canadees Philip Pochailo en kinderen uit gezinnen uit Rotterdam die niet genoeg voedsel hadden. Frans ging iedere ochtend op pad om voedsel te verzamelen bij lokale boeren en winkeliers.



Anna van der Snoek (1917-2004): assistente bij huisarts Monster en net 24 jaar oud ging zij verzetswerk doen bij de groep van Frans Braal. Koerierster tussen Oostvoorne en Rotterdam en haalde wekelijks medicijnen bij een groothandel voor dr. Monster. Ook bezocht ze onderduikers en bracht hen bonkaarten en levensmiddelen. Ze brengt vele kinderen veilig over de Maas bij de Spijkenisserbrug. Voor haar werk kreeg Anna in 1982 van de Nederlandse regering een verzetskruis

Pieter Langendoen (1918-1976) werkte op het distributie kantoor in Brielle en verzorgde de verdeling van de bonkaarten voor voedsel en textiel. Hij vervalste persoonsbewijzen. Hij was net als zijn zus
Maartje Langendoen (1914-2012) aangesloten bij de Groep Braal. Maartje was de rechter hand van haar broer Pieter en zij werkte veel met de kinderen in “Ons Buitenhuis”.


Frederik van Iterson (1891-1945) die samen met zijn medewerkers van de het Voornes Duin het Oostvoornse Vliegveldje onder water zette zodat de Duitsers er geen gebruik van konden maken. Hij is in december 1944 opgepakt en in maart overgebracht naar concentratiekamp Uelzen en daar op 6 april 1945 overleden.
Dominee Leendert van der Meer (1890-1944) voorgangeer en evangelist in het Evangelisatiegebouw en lid van het verzet. Hij luisterde naar Radio Oranje en verborg radiotoestellen die de mensen bij hem brachten achter de preekstoel. Hij gaf onderdak aan personeel van de spoor-en tramwegstaking en verspreidde illegale blaadjes. Hij is opgepakt en op 11 oktober 1944 en in de duinen van Oostvoorne gefusilleerd.

Verder hangen er foto’s van de 2 Joodse families die in augustus 1942 weggevoerd zijn en niet meer terugkwamen. In Oostvoorne worden zij nog steeds herdacht middels “Stolpersteine”. Bij het woonhuis van de Familie van Dijk aan de Brielseweg en bij het woonhuis van de Familie Wessels aan de Stationsweg liggen sinds 2011 deze ”Struikelsteentjes”. Basisschool “de Nieuwe Weg” heeft deze steentjes als het ware geadopteerd en de leerlingen uit de hoogste groepen komen op 5 mei elk jaar de steentjes poetsen.
Eén vitrine is ingericht door het Historisch Museum Brielle met een collectie over het bombardement van 4 maart 1943 op de binnenstad van Brielle. Daarbij kwamen 14 kinderen en 8 volwassenen om het leven en vielen er velen licht tot zwaargewonden. In totaal werden er 5 bommen gegooid die eigenlijk helemaal niet voor Brielle bedoeld waren. Eén bom viel op de Ambachtsschool en één op de Meisjesvakschool (Huishoudschool). Twee meisjes van 14 jaar uit Rockanje kwamen daarbij om het leven. Maaike van Rietschoten en Marie Stolk. De spullen van Maaike zijn altijd bewaard door haar oudere zus en geschonken aan het museum. Ook van Marie hebben we informatie gevonden, beide meisjes zijn begraven op begraafplaats “Maria Rust” in Rockanje

