100 Jaar Lampionoptocht

De geschiedenis van een jaarlijkse traditie

De allereerste Lampionoptocht werd gehouden in 1920. Men noemde het toen Fakkeloptochten. Waarschijnlijk was muziekvereniging “Volharding” de organisator van het feest.

Rond het 50-jarig bestaan van “Volharding” in 1960, werd de organisatie van de Lampionoptocht overgedragen aan de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (V.V.V.).

Eind jaren ‘70 ging het niet zo goed met deze optocht en hebben in 1983 de Oostvoornse Zakenlieden Vereniging en de VVV, de Stichting Culturele Evenementen opgericht en de Lampionoptocht nieuw leven in geblazen!

Over de jaren ’20 en ‘30 en ’40 van de vorige eeuw is heel weinig geschreven over deze optocht.  We moeten de informatie halen uit oude krantenartikelen en oude foto’s zijn er zeer weinig. Wat we wel weten is dat de route van de optocht meerdere malen veranderd is. De 1e optocht begon aan de Donselaer, toen Nieuwe Plein en ging via de Rijlaan (nu van Itersonlaan) door de Zandweg naar café “de Landbouw” om een versnapering te nuttigen en over de Heveringseweg weer terug naar het dorp.

In de jaren ’50 loopt de Lampionoptocht via de Voorweg, Heveringseweg tot aan Kooijsight en dan door de Overboslaan tot de Overbosschool. Daar is de stop en plassen de muzikanten in het bos! Volharding vind deze route te ver en besluit om via de Heveringseweg door de Parklaan naar de school te lopen en dan via de Zandweg en Itersonlaan terug naar het Dorpsplein.

Een nieuwe route

In de jaren ’70 gaat de stoet ook nog langs de vijver in het Poldertje, maar na 2 jaar werd de route echt anders De start vindt plaats op het Dorpsplein en gaat via de Hoflaan, Noordweg , Burg. Letterweg naar de Stationsweg, van der Meerweg, Rialaan, langs de Leemgaarde alwaar tot anno 2019 een deuntje gespeeld wordt en dan via de Fazantenlaan en IJsvogellaan naar de Zandweg. Daar is een stop en als het donker wordt gaan de Lampions aan. De stoet gaat dan verder via de Itersonlaan en de Stationsweg terug naar de Hofwei. Op de Hofwei vindt de prijsuitreiking plaats en een gezamenlijk optreden van de deelnemende Muziekkorpsen.

In het verleden werd de Lampionoptocht in de maanden juli of augustus gehouden en dan op een woensdagavond, maar sinds 1994 is deze verplaatst naar een zaterdagavond en dan in de 1e week van september.

Al die 100 jaar heeft Muziekvereniging “Volharding” vooraan de optocht gelopen! Nu in de 21e eeuw lopen er tijdens de Lampionpoptocht soms wel 6 muziekkorpsen mee uit verschillende plaatsen uit de regio.